Dieta low FODMAP w terapii IBS (zespół jelita nadwrażliwego)

Low FODMAP diet in the management of IBS (Irritable Bowel Syndrome)

Wiedza praktyczna

Celem leczenia żywieniowego w zespole jelita nadwrażliwego jest złagodzenie objawów bólowych, uregulowanie rytmu wypróżnień oraz poprawa samopoczucia pacjenta. W świetle dotychczasowych doniesień, najbardziej zalecanym modelem żywieniowym w terapii IBS jest dieta low FODMAP. Model low FODMAP polega na ograniczeniu podaży fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli. Protokół żywieniowy stosuje się przez 4–8 tygodni, a następnie ponownie wdraża się wcześniej eliminowane produkty, oceniając indywidualną reakcję organizmu na poszczególne składniki.

Dieta low FODMAP w terapii IBS (zespół jelita nadwrażliwego)

Zespół jelita nadwrażliwego (ang. Irritable Bowel Syndrome, IBS) należy do zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego i obecnie przysparza wielu trudności nie tylko pacjentom, ale również klinicystom i dietetykom. Zgodnie z aktualnymi wytycznymi IBS definiuje się jako nawracający ból brzucha występujący średnio przez co najmniej 1 dzień w tygodniu przez ostatnie 3 miesiące. Dodatkowo, musi spełniać dwa z poniższych kryteriów: 

REKLAMA

  • jest związany z wypróżnieniem, 
  • jest związany ze zmianą częstości wypróżnień, 
  • jest związany ze zmianą konsystencji stolca [1]. 

Leczenie dietą polega na zastosowaniu optymalnego planu żywieniowego, który wpłynie na złagodzenie objawów bólowych, uregulowanie rytmu wypróżnień oraz poprawę samopoczucia pacjenta. W świetle dotychczasowych doniesień, najbardziej zalecanym modelem żywieniowym w terapii IBS wydaje się być dieta low FODMAP.
Z uwagi na dokuczliwe objawy, które towarzyszą pacjentom z IBS poszukuje się optymalnego sposobu żywienia, skutecznego w łagodzeniu dolegliwości. Znanych jest wiele diet, które znajdują zastosowanie w IBS, nie mniej jednak warto przyjrzeć się ich skuteczności. W tabeli nr 1 zostały przedstawione przykłady diet stosowanych w IBS wraz z oceną ich efektywności. Jak się okazuje jedną z bardziej skutecznych diet w IBS jest dieta low FODMAP.
 

Tab. 1. Przykłady diet stosowanych w IBS
Model żywieniowy Modyfikacje w diecie Skuteczność
Zalecenia NICE (National Institute for Health and Care Excellence) Regularność spożywanych posiłków, odpowiednia podaż płynów, ograniczenie alkoholu, kofeiny, tłuszczu, napojów gazowanych, ograniczenie nierozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego, uwzględnienie frakcji rozpuszczalnej Nieprzekonywująca
Kontrolowana podaż błonnika pokarmowego Zmniejszona/zwiększona podaż błonnika pokarmowego Korzystny wpływ suplementacji diety babką płesznik. Brak skuteczność suplementacji diety otrębami
Low FODMAP Krótkoterminowe (maksymalnie 8 tygodni) ograniczenie spożycia fermentujących oligo-, di-, monosacharydów i polioli) Pozytywny efekt; ryzykowne jeśli stosowane długoterminowo
SIBO Unikanie pokarmów o wysokim potencjale fermentującym Brak udowodnionej skuteczności klinicznej
Dieta specyficznych węglowodanów Wykluczenie węglowodanów rafinowanych i złożonych (produkty pełnoziarniste, ziemniaki, mleko, przetworzone mięso) Wstępne wyniki badań
Dieta Paleo Ograniczone spożycie produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, ziemniaków, produktów mlecznych; zalecana podaż produktów mięsnych oraz roślinnych nie bazujących na zbożach Brak udowodnionej skuteczności klinicznej
Dieta bezglutenowa Eliminacja zbóż glutenowych i produktów na nich bazujących Często skuteczna, lecz brak jednoznacznych rekomendacji


Dieta low FODMAP

Dieta low FODMAP polega na ograniczeniu fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli. Produkty dostarczające powyższych składników są bardzo powszechne we współczesnej diecie, w szczególności wysoko przetworzonej [3]. Należą do nich produkty zbożowe, nabiał, niektóre owoce i warzywa, napoje, żywność przetworzona oraz dodatki do żywności (tabela 2) [6]. 
Wspólnym mianownikiem FODMAP jest ich gorsza wchłanialność w jelicie cienkim, wysoka aktywność osmotyczna (zwiększają transfer wody do światła jelit, a to z kolei nasila biegunkę) oraz podatność na procesy fermentacyjne. Dodatkowo stwierdza się, że pacjenci z IBS mogą cierpieć na nadwrażliwość trzewną, i tak jak nadmierna fermentacja fruktozy u zdrowej osoby nie powoduje dolegliwości bólowych, u pacjenta z IBS może pojawić się odczuwalny dyskomfort. Zastosowanie diety low FODMAP wpływa nie tylko na złagodzenie dolegliwości żołądkowo-jelitowych, ale może również oddziaływać na funkcje immunologiczne. A mianowicie zaobserwowano, że stosowanie diety low FODMAP u osób z IBS przyczynia się do obniżenia stężenia w surowicy krwi cytokin prozapalnych (IL-6, IL-8) oraz histaminy w moczu [4].
Należy mieć na uwadze, że dieta low FODMAP nie powinna być stosowana długoterminowo, ponieważ zwiększa ryzyko wystąpienia dysbiozy jelitowej. Niska podaż oligosacharydów (FOS/GOS) z jednej strony łagodzi dolegliwości u pacjentów z IBS, ale pamiętajmy że FOS i GOS to także substrat fermentacyjny dla bakterii probiotycznych. Długotrwałe stosowanie diety low FODMAP wpływa na mikroflorę jelitową, zmniejszając ilość bakterii probiotycznych (np. Bifidobacterium, Faecalibacterium prausnitzii). W związku z powyższym po 4–8-tygodniowej fazie eliminacji w której wyklucza się wszystkie FODMAP, należy ponownie wdrażać do diety produkty fermentujące jednocześnie oceniając osobniczą tolerancję na poszczególne rodzaje składników fermentujących (oligo-; di-; monosacharydy i poliole). W sytuacji gdy konkretny składnik fermentujący nie powoduje dolegliwości, jest to przesłanka o zasadności pozostawienia go w codziennej diecie i następnie można przejść do prowokacji kolejnym składnikiem. Na tej podstawie zostaje wypracowany indywidualny schemat żywienia dla konkretnego pacjenta z IBS. Warto pamiętać, że aktualne doniesienia naukowe wskazują na korzyści wynikające z suplementacji diety low FODMAP probiotykiem dostarczającym bakterie z rodzaju Bifidobacterium [7]. Suplementacja taka będzie szczególnie korzystna w fazie eliminacji, kiedy ryzyko dysbiozy jelitowej jest największe. Wśród substancji, które mogą wspomóc funkcjonowanie przewodu pokarmowego, warto jeszcze wymienić kwas krzemowy. Cząsteczki wspomnianego kwasu tworzą na śluzówce żołądka i jelit ochronną warstwę, zmniejszającą negatywne skutki oddziaływania substancji drażniących. Ponadto, kwas krzemowy wykazuje również zdolność wiązania toksyn, wirusów i bakterii, tym samym ułatwiając ich eliminację z przewodu pokarmowego. Koloidalny kwas krzemowy może być również pomocny w minimalizowaniu objawów refluksu, bólu brzucha, biegunek oraz innych zaburzeń dyspeptycznych (wzdęcia, gazy jelitowe), tak charakterystycznych dla pacjentów z IBS. Prowadząc pacjentów z zaburzeniami żołądkowo-jelitowym możemy włączyć także probiotykoterapię oraz suplementację diety koloidalnym kwasem krzemowym, aby przynieść ulgę w dolegliwościach.
 

Tab. 2. Produkty o dużej zawartości FODMAP oraz proponowane zamienniki [6]
Składnik fermentujący Produkty przeciwwskazane w diecie low FODMAP
(wysoka zawartość składnika fermentującego)
Produkty zalecane w diecie low FODMAP
(niska zawartość składnika fermentującego)

Oligosacharydy











Disacharydy
FOS (fruktooligosacharydy)
  • Produkty bazujące na pszenicy, życie, jęczmieniu
  • Cebula, czosnek, karczochy, por, burak, kapusta włoska
  • Arbuz, brzoskwinia, kaki, śliwka, większość suszonych owoców
  • Banan, większość owoców jagodowych (z wyjątkiem: malinojeżyny i jeżyny), winogrono, cytryna, pomarańcza, limonka, mandarynka, kiwi, marakuja, ananas, rabarbar
  • Papryka, bok choy, pasternak, botwina, ogórek, marchew, seler, bakłażan, sałata, ziemniaki, ignam, pomidor, cukinia
  • Ziarna/mąka/chleb bez glutenu, komosa ryżowa
GOS (galaktooligosacharydy)
  • Nasiona roślin strączkowych
  • Burak
Laktoza 
  • Produkty mleczne: mleko krowie/kozie, jogurt
  • Napoje roślinne, sery dojrzewające
Monosacharydy Fruktoza
  • Jabłko, gruszka, arbuz, mango, wiśnia, malinojeżyna, soki z wyżej wymienionych owoców
  • Miód, wysokofruktozowy syrop kukurydziany
  • Szparagi, groszek
  • Banan, grejpfrut, melon, kiwi, cytryna, limonka, mandarynka, pomarańcza, marakuja, papaja, owoce jagodowe 
    (z wyjątkiem: malinojeżyny i jeżyny)
  • Syrop klonowy
Poliole Sorbitol
Mannitol
  • Jabłko, gruszka, awokado, morela, jeżyna, nektarynka, brzoskwinia, śliwka, arbuz
  • Słodki ziemniak, grzyby, kalafior, groszek
  • Syrop klonowy
  • Banan, winogrono, melon, kiwi, cytryna, pomarańcza, mandarynka, marakuja, papaja


Podsumowanie

Jak się okazuje w praktyce pacjenci mogą być w różnym stopniu wrażliwi na poszczególne rodzaje składników fermentujących obecnych w żywności. Część pacjentów źle toleruje fruktozę i produkty na niej bazujące podczas gdy pozostałe składniki fermentujące mogą być dobrze tolerowane. W związku z powyższym nie istnieje jedna uniwersalna dieta low FODMAP dla wszystkich pacjentów z IBS.
 Zalecenia powinny być w dużym stopniu dostosowywane indywidualnie w oparciu o dokładnie przeprowadzony wywiad żywieniowy. Doniesienia naukowe potwierdzają również, że dieta low FODMAP jest najbardziej efektywna u pacjentów którzy ją stosują pod okiem wykwalifikowanego i doświadczonego dietetyka [5, 8]. Takie postępowanie pozwoli zapewnić odpowiednią podaż wszystkich makro- i mikroskładników oraz błonnika pokarmowego, co zminimalizuje ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych, a jednocześnie wpłynie na poprawę dolegliwości żołądkowo-jelitowych.


Piśmiennictwo:

  1. Mulak A., Smereka A., Paradowski L. Nowości i modyfikacje w Kryteriach Rzymskich IV. Gastroenterol Klin 2016; 8(2): 52–61.
  2. Harper A., Naghibi M.M., Garcha D. The role of bacteria, probiotics and diet in irritable bowel syndrome. Foods 2018; 7: 13.
  3. Eswaran S., Farida J.P., Green J. et al. Nutrition in management of gastrointestinal disease and disorders: the evidence for the low FODMAP diet. Curr Op Pharmacol 2017; 37: 151–157.
  4. Hustoft T.N., Hausken T., Ystad S.O. et al. Effects of varying dietary content of fermentable short-chain carbohydrates on symptoms, fecal microenvironment and cytokine profiles in patients with irritable bowel syndrome. Neurogastroenterol Motil 2017, 29.
  5. Barrett J.S. How to institute the low FODMAP diet. J Gastroenterol Hepatol 2017; 32: 8–10.
  6. Nanayakkara W.S., Skidmore P.ML, O’Brien L. et al. Efficacy of the low FODMAP diet for treating irritable bowel syndrome: the evidence to date. Clin Exp Gastroenterol 2016; 9: 131–142.
  7. Staudacher H.M., Lomer M.C.E., Farquharson F.M. et al. A diet low in FODMAPs reduces symptoms in patients with irritable bowel syndrome and a probiotic restores Bifidobacterium species: a randomized controlled trial. Gastroenterol 2017; 153: 936–947.
  8. Erickson J., Korczak R., Wang Q. et al. Gastrointestinal tolerance of low FODMAP oral nutrition supplements in healthy human subjects: a randomized controlled trial. Nutr J 2017; 16: 35.

Przypisy