Probiotyki we wsparciu zdrowia wątroby
Otyłość, która przyjęła miano pandemii, insulinooporność, niska aktywność fizyczna, prozapalna dieta i zaburzenia w zakresie mikrobiomu jelitowego predysponują do wystąpienia chorób wątroby. Jedną z najczęstszych jednostek chorobowych dotykających wątrobę jest niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby, NAFLD, której leczenie opiera się na zmianie stylu życia (dietoterapii i utrzymywaniu regularnej aktywności fizycznej). Literatura naukowa pozwala wysnuć przypuszczenia, że na pracę wątroby można jednak wpływać dodatkowo poprzez manipulację kompozycji mikrobioty zasiedlającej jelita. W tym kontekście rozważa się zastosowanie substancji prebiotycznych oraz preparatów probiotycznych, których wymaganą właściwością jest udokumentowane korzystne działanie na zdrowie gospodarza. Przegląd badań traktujących o tej tematyce wskazuje na to, że probiotyki mogą mogą znaleźć rzeczywiste zastosowanie w terapii chorób wątroby i wsparciu jej funkcjonowania.