Na co zwrócić szczególną uwagę, układając najbardziej optymalny jadłospis i dobierając preparaty ONS dla pacjenta z nowotworem jelita grubego?

Opis przypadku

Rak jelita grubego (ang. colorectal cancer, CRC) jest trzecią najczęstszą diagnozą i drugim pod względem śmiertelności nowotworem złośliwym zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Znaczna większość nowotworów jelita grubego (około 75% wszystkich przypadków) umiejscowiona jest w esicy (około 25%) i odbytnicy (około 50%). CRC ma zarówno silne powiązania środowiskowe, jak i genetyczne, a do czynników, które zwiększają ryzyko jego wystąpienia zalicza się m.in. nieprawidłową dietę oraz nadmierną masę ciała. Rak jelita można leczyć za pomocą kombinacji różnych metod terapii, w zależności od tego, gdzie umiejscowiony jest nowotwór oraz jak daleko się rozprzestrzenił. Kluczowym czynnikiem wpływającym na skuteczność leczenia u tych chorych jest prawidłowe postępowanie żywieniowe, zapobiegające rozwojowi niedożywienia.

TA CZĘŚĆ SERWISU DOSTĘPNA JEST TYLKO DLA PRENUMERATORÓW.

Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do materiałów
Zaloguj się

Przypisy